Rimania sa pýtajú: Nemohol pápež počkať do konca predvolebnej kampane

12.02.2013 Celý región

Rím 11. februára (TASR) - Rimania si po prekvapujúcom oznámení Benedikta XVI., že koncom februára opustí pápežský úrad, kladú otázku, či s tým nemohol ešte chvíľu počkať, píše dnes spravodajský server Le Nouvel Observateur.

"Nemohol s tým počkať do konca predvolebnej kampane,?" pýta sa - trochu cynicky - zeleninár z rímskej štvrte Trastevere, ktorá susedí s Vatikánom.

Ako pripomína server, kalendár udalostí očakávaných vo februári v Taliansku je skutočne bohatý: okrem búrlivej predvolebnej kampane a parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 24. a 25. februára, na Talianov čaká aj napätie pri sledovaní hudobného festivalu v San Reme a teraz aj perspektíva konkláve a neistoty s ním spojenej.


Čo bude ďalej?

Všetci sa teraz pýtajú, čo sa bude diať na druhom brehu Tiberu. Čo donútilo Benedikta XVI., aby "hodil do ringu uterák"? Le Nouvel Observateur pripomína, že kardinál Joseph Ratzinger sa v apríli 2005 stal pápežom proti svojej vôli.

Svojmu životopiscovi Petrovi Seewaldovi pred dvoma rokmi povedal, že keby cítil silný psychický alebo fyzický stres, bol by schopný podať demisiu. Podľa autora komentára Le Nouvel Observateur Benedikt XVI. zrejme už istý čas pociťoval stres kvôli svojim obmedzeniam pri pohybe - čoraz častejšie používal na presuny papamobil, či paličku. Hovorí sa, že sa veľmi znepokojoval kvôli Svetovým dňom mládeže, ktoré sa uskutočnia v júli.

Vatikanista Marco Politi upozorňuje, že Benedikt XVI. robí pravý opak toho, čoho boli ľudia svedkami u jeho predchodcu Jána Pavla II., ktorý žil svoje utrpenie aj pred televíznymi kamerami a bol odhodlaný vydržať až do konca. "Jeho príklad na Benedikta síce zapôsobil, ale zrejme si sľúbil, že on sa na niečo také nikdy nepodujme," tvrdí Politi.

Väčšina Talianov zdôrazňuje závažnosť pápežovho dnes oznámeného rozhodnutia. Považujú ho za závažný a zodpovedný krok, ale všetci sa pýtajú, čo bude po Josephovi Ratzingerovi, neobyčajnom pápežovi, ktorý bol viac teológom ako pastierom, ale aj pápežom, ktorého vysoká inteligencia ohromovala jeho spolubesedníkov. Jeho rezignácia vyvoláva u tisícov veriacich zmätok v čase, keď katolícka cirkev čelí kríze viery, kríze povolaní, či škandálom súvisiacim s pohlavným zneužívaním či finančnými machináciami, uvádza Le Nouvel Observateur, ktorý sa na záver pýta, či novým pápežom bude kňaz z tzv. tretieho sveta.
 

Vyberte región